Kapitaal- of naturaverzekering?

De kapitaal- en de naturaverzekering, zijn de twee varianten van de uitvaartverzekering of begrafenisverzekering.

Beide varianten zorgen er voor dat bij overlijden van de verzekerde, de nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de uitvaart.

Allereerst de oudere variant, de kapitaalverzekering.

Eigenlijk is dit niets meer dan een soort overlijdensrisicoverzekering. Vooraf wordt bepaald wat het verzekerde bedrag is, en als de premie netjes gedurende de looptijd is betaald, volgt na het overlijden van de verzekerde de afgesproken uitkering in geld, soms ook nog met een stukje extra rente of opbrengst.

Vooral veel oudere mensen hebben vaak nog ergens van dit soort kapitaalverzekeringen lopen. Vaak kleine bedragen, en al compleet vergeten. Het probleem is dat de verzekerde som lang niet altijd voldoende is om de gehele uitvaart te kunnen betalen, omdat deze verzekerde som vaak vele jaren geleden is afgesproken en alles inmiddels veel duurder is geworden.

Dus moeten de nabestaanden vaak toch nog een stuk van de uitvaart uit eigen zak betalen. Bovendien moet vaak veel zelf georganiseerd worden met betrekking tot de begrafenis of crematie, zoals dat vroeger gebruikelijk was.

Uitvaartverzekering in nature – Naturaverzekering

Een naturaverzekering is meer de moderne variant. Je sluit een dergelijke verzekering af, spreekt vaak al verschillende dingen af met de verzekeraar bij het afsluiten, bijvoorbeeld begrafenis of crematie, en natuurlijk moet de premie netjes betaald worden.

Bij overlijden bel je de verzekeraar, er komt een uitvaartverzorger bij de nabestaanden om de details te bespreken zoals de tekst op de rouwkaarten, welke bloemen en ga zo maar door.

De uitvaart wordt vervolgens door de uitvaartverzorger geregeld.

Het voordeel is dat geen nabestaande veel hoeft te regelen. Hooguit zaken als de enveloppen voor de rouwkaart schrijven. Kleine dingetjes dus.

En dat is ontzettend fijn. Gedegen, betrouwbare en ervaren uitvaartverzorgers regelen alles. En de nabestaanden kunnen rouwen en het verlies verwerken, want de tijd vlak na het overlijden is immers al vervelend en treurig genoeg.

Persoonlijk zou ik dus adviseren om altijd een natura uitvaart of begrafenisverzekering af te sluiten.

Een overlijden is altijd voor de nabestaanden een vervelende en drukke tijd. Iedereen komt condoleren, eventueel komt de dominee langs, en je bent zelf vaak niet echt in staat om alles mee te krijgen wat er rond je gebeurd.

Fijn dat de uitvaartverzorger alles komt regelen, en vooral dat er volledig met de wensen van de overledenen en de nabestaanden rekening wordt gehouden.