Wensen voor de Uitvaart

Wensen voor de uitvaart. Het is een raar moment, vinden veel mensen, om vooraf na te denken over wat er moet gebeuren met je na het overlijden.

En dus staan iedere keer weer partner en eventuele kinderen voor de vraag, wat waren zijn of haar wensen. En dat, alsof het nog niet genoeg is, of niet zwaar genoeg is, dat iemand dierbaar is overleden.

Een uitvaartverzekering in natura is gewoon een uitkomst, maar dat is misschien een persoonlijk mening. Vooraf wordt alles besproken, en nabestaanden hoeven zich nooit af te vragen wat er moet gebeuren, en of alles wel goed geregeld is.

En zijn er toch punten die niet duidelijk zijn, dan is daar altijd nog die uitvaartverzorger die helpt of voorstellen kan doen.

Zie het maar als een soort testament, alleen dan voor jouw uitvaart. En zet jouw wensen overigens ook niet in het testament, want dat wordt bijna altijd na de begrafenis of crematie pas geopend. Dus staat daarin wat jouw wensen waren, dan is het te laat.

Regel vooraf of je begrafen wilt worden, of gecremeerd. Welke muziek, welke bloemen, waar uitgestrooid of begrafen, en ga zo maar door.

Wat zijn jouw wensen?

Je zult het natuurlijk zelf niet meer meemaken, maar voor de nabestaanden is hel al een hele troost als deze weten wat de wensen waren. Zo kunnen ze een laatste keer aan de wensen van de overledene gehoor geven, en dat is voor de meeste nabestaanden een hele opluchting. Want iedereen ziet op tegen die crematie of begrafenis van een dierbaar iemand.

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben speciale lijstjes met nagenoeg alle punten die je het beste vooraf kunt regelen.

Dat kan je bij een uitvaartverzekering in natura gewoon afgeven aan de verzekeringsmaatschappij, zodat ze na het overlijden dit al kunnen overleggen met de nabestaanden.

Heb je een kapitaalverzekering, of misschien helemaal geen verzekering, spreek dan met elkaar af waar dit wensenlijstje ligt, bijvoorbeeld in een kluis.

Zo kan er ook dan geen misverstand zijn wat de laatste wens was.

Als oud-verzekeringadviseur die heel wat begrafenissen heeft mogen regelen, heb ik eigenlijk maar twee advizen.

Overleg met elkaar en met eventuele kinderen of je begraven wilt worden, of een crematie meer ziet zitten, en geef duidelijk aan welke wensen je hebt.
Sluit een begrafenisverzekering of uitvaartverzekering in natura af. De mogelijkheden kan jeHIER vergelijken.